Gasztro Övezet

Mi is az a kókuszolaj, vagy kókuszzsír? Mire jó? Egészséges vagy sem?

A kókuszolaj vagy másik nevén a kókuszzsír a kókuszpálma érett húsának megszárításából (a szárított kókuszbelet koprának nevezzük) és kisajtolásából nyert zsiradék. (Egyébként maga a szárított kopra is értékes exportcikk.) Az egész trópusi világ számára már évezredek óta ez az elsődleges zsírforrás: emberek milliói használják és tapasztalták már meg jótékony hatásait. A kókuszolaj / kókuszzsír a trópusi országok… Tovább »

Rizsázunk…

Fehér „A” és „B” rizs – az átlagos Amikor Magyarországon valaki rizsről beszél, általában erre a típusra gondol. Lehet hosszabb vagy rövidebb szemű, leginkább átlátszó zacskóban kapható, olcsó, és nálunk is megterem. Az „A” és a „B” között a szemek töredezettségében van különbség, illetve a „B”-nél nagyobb lehet a nem oda illő anyagok aránya, tehát… Tovább »

Padlizsános csirkemell

  Hozzávalók: 0.5kg csirkemell filé, 3db újhagyma, 1-2db padlizsán, 1 doboz görög joghurt, petrezselyemzöld, só, bors   Elkészítése: A csirkemell filét felkockázzuk, a padlizsánt szintén, az újhagymát, karikára vágjuk. A csirkemelleket kevés olivaolajon megpirítjuk, majd jöhet hozzá a hagyma, és kevés pirítás után a padlizsán. Közben sózzuk, borsozzuk, ha van, akkor mehet bele egy kevés… Tovább »

Zöldséges csirkemellfilé zöldségekkel, tésztával

  Ez egy nagyon egyszerű recept, nem is kellene receptet írnom, hiszen elkészítése könnyű, bárki meg tudja főzni, viszont leírom, hogy én hogyan készítettem ezt az ételt.   Hozzávalók: csirkemell filé, brokkoli, répa, hagyma, fokhagyma, zöldborsó, paprika, paradicsom, paradicsomlé, szójaszósz, olivaolaj, szárított medvehagyma, vegeta, leves kocka, só, bors, bazsalikom, petrezselyem, darált chili     Elkészítése:… Tovább »

Olivaolaj tárolása és pár személyes vélemény erről a kincsről

  Mielőtt az olivaolaj tárolásáról írnék pár szót, megosztanám személyes gondolataimat erről a folyékony kincsről. Ha teljesen őszinte akarok lenni, márpedig gondolom az olvasóim (ha vannak 🙂 ) elvárják tőlem, akkor be kell vallanom, hogy sokáig nem használtam olivaolajat, és nem is tudok róla olyan nagyon sok dolgot. Kipróbáltam már pár fajtát, és valóban igaz… Tovább »

Vajon melyik lesz idén az Ország Tortája???

Hamarosan, egészen pontosan Augusztus elején kiderül, hogy a következő torták közül melyik lesz az Ország Tortája!!!       Balatoni Habos Mogyoró – Horváth Cukrászda, Budapest Mogyorós habtészta, mogyorós roppanós réteg, fekete ribiszke zselé, tejcsokoládés karamell réteg, mogyoró hab, mogyoróolajos áthúzóval bevonva       Szent Erzsébet torta – Hisztéria Cukrászda, Budapest Áfonyás sajttorta, roppanós… Tovább »

A szuper avokádó

  Az avokádó az utóbbi évek abszolút felfedezettje, hiszen most már szinte minden élelmiszerboltban megtaláljuk. Az avokádó nagyon egészséges, sejtfiatalító hatással bír, sok benne a vitamin. A szépségipar is előszeretettel használja, így bárki használhatja arcpakolásra is!!! Vásárlásnál viszont igencsak nehéz dolgunk van, hiszen ez a gyümölcs kemény, illata sincs amiből megállapíthatnánk, hogy mennyire érett, vagy… Tovább »

Hogyan használjuk az olivaolajat?

    A magyar konyhában nincs hagyománya az olívaolaj használatának. Ennek ellenére nálunk is zajlik a gasztroforradalom, és ma már egyre többen kedvelik a nemzetközi konyhák fogásait. Gasztronómiai közhely, hogy milyen egészséges a mediterrán étrend; tele van az internet az extra szűz olívaolaj kedvező élettani hatásaival, ezért ezzel itt nem is foglalkozunk. A mediterrán életérzést,… Tovább »

Csirkemájas

  Hozzávalók: csirkemáj, burgonya, zeller, petrezselyemzöld, zöldborsó, hagyma, fokhagyma, só, bors, majoranna, szójaszósz, cukor, fahèj   Elkèszítèse: A zellert apró darabokra vágom, ès puhára főzöm. A burgonyát kockára vágom ès szintèn puhára főzöm. Amikor már olyan állagú, amit villával szèt lehet nyomni, akkor összekeverem a zellert a krumplival. Bátrabbak együtt is főzhetik, így spórolhatunk a… Tovább »

Halfajták és amit készíthetünk belőlük ( a teljesség igénye nélkül)

          Lássuk, hogy a teljesség igénye nélkül melyik hazánkban fellelhető halból mit készíthetünk!     Keszeg-, törpeharcsa- és kárászfélék Általában egyben sütve készítjük el, sütés előtt paprikás lisztben megforgatva, de a halászlé alaplevének készítéséhez is felhasználható.   Angolna (kígyóhal) Bőrét a fej alatt körbevágjuk és a halhúsról lehúzzuk, lefejtjük az előkészítés… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!