Gasztro Övezet

Mi is az a kókuszolaj, vagy kókuszzsír? Mire jó? Egészséges vagy sem?

A kókuszolaj vagy másik nevén a kókuszzsír a kókuszpálma érett húsának megszárításából (a szárított kókuszbelet koprának nevezzük) és kisajtolásából nyert zsiradék. (Egyébként maga a szárított kopra is értékes exportcikk.) Az egész trópusi világ számára már évezredek óta ez az elsődleges zsírforrás: emberek milliói használják és tapasztalták már meg jótékony hatásait. A kókuszolaj / kókuszzsír a trópusi országok lakosai különböző célokra használják fel: nemcsak fogyasztásra alkalmas, hanem gyógyszerként, gyógyhatású készítményként is kiváló, sőt az ipar számára is nélkülözhetetlen. 

kokuszolaj

A kókuszolaj / kókuszzsír rendkívül hő stabil, így kiválóan alkalmas arra, hogy felhasználjuk ezt az anyagot sütésre és főzésre, mivel magas hőmérsékleten sem bomlik szét a szerkezete. E stabilitás következtében lassan oxidálódik, így ellenáll az avasodási folyamatoknak, ezért akár két évig is eltárolhatjuk anélkül, hogy veszítene frissességéből. 

Nagy mennyiségben tartalmaz telített zsírokat, így kiváló energiaforrás. Azonban arra figyelnünk kell, hogy ne kezdjük el mértéktelenül fogyasztani, hiszen az ugyanúgy káros, mintha egyszerre túl sok olívaolajat fogyasztanánk el – legalábbis ezt állítja az Egyesült Államok Élelmiszer -és Gyógyszerellenőrző Hivatala, a WHO (Egészségügyi Világszervezet), a Nemzetközi Tápanyagvizsgáló Szervezet, az USA Belbiztonsági minisztériumának Egészségügyi és Humán szolgáltatások Csoportja, az amerikai Dietetikusok szövetsége, az amerikai Szívvédő Szervezet, a brit Nemzeti Egészségügyi Szervezet, a kanadai dietetikusok. Ugyanakkor ezek a szervezetek is elismerik a kókuszolaj / kókuszzsír jótékony hatásait és mértékletes fogyasztását kifejezetten ajánják bizonyos betegségek leküzdésében.

A frissen sajtolt kókuszolaj / kókuszzsír fehér színű, jellegzetes kókuszízzel és aromával rendelkezik, ami különös ugyan, de igen kellemes. A friss kókuszolaj még könnyen megavasodhat, ilyenkor az íze és a szaga csípőssé válik és karcos lesz. A kókuszolaj szobahőmérsékleten vajszerűvé válik. Elkészítési módja szerint megkülönböztetünk hidegen sajtolt kókuszolajat, szűz kókuszolajat és finomított kókuszolajat. Ezekről a fajtákról a következő írásban lesz szó.
 

A kókuszzsír előállítása

A kókuszzsírt száraz vagy nedves folyamat segítségével lehet kinyerni. Száraz feldolgozásról akkor beszélünk, mikor a húst kiveszik a héjából és megszárítják tűzön vagy a napon, így létrehozzák a koprát. A koprát préselik vagy oldószerrel feloldják, így létrejön a kókuszolaj és egy magas fehérjetartalmú, magas rosttartalmú massza. ez a massza emberi fogyasztásra nem alkalmas, csak takarmányozásra használják. A nedves eljárás során a nyers kókusz helyett már eleve a szárított koprát használják fel és a fehérjét. A koprában levő olaj és a víz emulziót generál. Hosszan forralják az anyagot, hogy kettéválasszák a vizet és az olajat, de ez a folyamat elszínezi az olajat és nem is olyan gazdaságos. Korszerű technológiát igényel: hőkezeléseket, savkezeléseket, elektrolízist, lökéshullámot. Annak ellenére ugyan, hogy számos variációja van a technológiáknak ez a feldolgozási mód kevésbé életképes.

A szűz kókuszolajt friss kókuszhúsból állítják elő. A kinyert húst addig szárítják, amig a nedvességtartalma eléri a 10-12%-ot. ezután készül belőle  kókuszzsír és kókusztej.  Ezer érett kókuszdió súlya 8640 kilogramm, ami 170 kilogramm koprát jelent és ebből körülbelül 70 liter kókuszolaj / kókuszzsír lesz. Nem meglepő tehát, hogy kissé költséges ez a zsiradék. 

Van olyan eset is, mikor a kókuszolajt keresztül viszik egy úgynevezett RGB folyamaton is, mely során színtelenítik és szagtalanítják. Így ugyan egy teljesen semleges folyadékot kapunk, de elvesznek belőle az értékes illóolajak és más fontos anyagok és vitaminok is. Vagyis érdemesebb szűz vagy hidegen sajtolt kókuszolajat vásárolnunk, mert ezek a kókusz minden előnyét magukban hordozzák. A finomított olaj mellett pedig az az érv szól, hogy ezzel bármit megfőzhetünk, bármit süthetünk, mivel semmilyen ételnek nem kölcsönöz utóízt.

A kókuszzsír normál állapotában 76 Celsius-fokon olvad, azonban hidrogénezéssel növelhető olvadáspontja, akár 97-104 fokra is. Így azonban egészségtelenebb is lesz, mivel sok transz-zsír keletkezik.

 

A kókuszzsír felhasználási módjai

Ételekben

A kókuszzsírt gyakran használják főzésre és sütésre, külöleges íze miatt sok ázsiai curry étel alapja. Az elmúlt években a szűz kókuszolaj egyre népszerűbb lett az egészséges és a vegán táplálkozás hívei között is. A New York Times egyik cikke szerint kísértetieses mogyoróra emlékeztet az íze, édeskés, ami jól működik a péksütemények, a sütemények és az édességek készítésekor. A kókuszolajat a nagyobb moziláncok is használják a popcornokba ízesítésre és azért, hogy nagyobb mennyiségben tartalmazzon telített zsírokat. A bio kókuszolaj nagy részét teszi ki a laurinsav, ami a szervezetben monolaurinná alakul, ami az emberi anyatejben is megtalálható. Éppen emiatt gyakran találkozunk vele tápszerekben is. Más kulinális ételekben is találunk kókuszzsírt: a hidrogénezett változatot például gyakran megtaláljuk kávétejszínekben, snack ételekben. Ausztráliában igen népszerű, ott például beleteszik a csokoládéba és a cukorkákba is.
 

Az iparban

A kókuszzsírt már tesztelték növényi alapú üzemanyagként a különböző dízel meghajtású autókban és biodízelként is kiválóan működik. Ily módon lehet alkalmazni a villamosenergia-termelő és szállító egységekben is. Mivel a kókuszolaj nagy viszkozitású, magas hőmérsékleten gyullad meg, ezért meg kell változtatni a szerkezetét, ha dízelként akarjuk használni.  A Fülöp-szigeteken, Vanuatuban, Szamoában és más trópusi szigeteken a kókuszzsírt gyakran használják tüzelőanyagként is, de ott már autókat, teherautókat és buszokat is üzemeltetnek kókuszolajjal. A kókuszolaj savjai hatékonyan alkalmazhatóak a kerti kártevők és gyomok ellen is.

A kókuszolajat felhasználják felületaktív anyagok előállításához is.
 

Otthon

A Fülöp-szigeteken a kókuszolaj és a kókusztej keverékét általános gyógyszerként használják. A kókuszolajat ott palackokban értékesítik, mivel a meleg miatt azon a helyen folyékony. 
A kókuszolaj használható hidratálóként a száraz bőrre és a haj is fényesebb lesz tőle.
A kókuszolaj lehet síkosító is, de károsíthatja a latex óvszereket. Indiában az elektromos áram elérkezése előtt a kókuszolajjal világítottak. Egyénbként készül még belőle szappan is.

 

A bio/minőségi kókuszzsír előnyei

kokuszolaj

Nagyon fontos, hogy mindig a megfelelő forrásból szerezzük be a , hiszen csak ez a fajta képes arra, hogy jótékony hatást fejtsen ki a szervezetünkre.  Csak olyan kókuszzsírt vásároljunk, ami száraz eljárással készült, mivel a nedves eljárás során felhasznált kopra nem biztos, hogy minden esetben egészséges. Ugyanis nagyon sokszor előfordul, hogy a kikészített koprát egészségtelen körülmények között tárolják, így már eleve egy szennyezett, rosszabb minőségű olajat tudnak csak készíteni belőle.

Kerüljük a hidrogénezett kókuszolajat is, hiszen itt az eljárás során a kókuszolaj minden előnyét semmissé teszik. A hidrogénezéssel általában az olvadáspontját akarják növelni, erre azonban nincs is tulajdonképpen szükség. A szűz és a finomított olaj 76 Celsius-fokon olvad meg, a hidrogénezett pedig 97-104 fokon. a hidrogénezés során a kókuszolaj telítetlen zsírjai (6% egyszeresen telítetlen zsírok és 2% többszörösen telítetlen zsírok) egy hidrogénezés során még jobban telítetlenek lesznek. A folyamat során azonban e zsírok egy része transz-zsírokká alakulnak, ami szabadgyökök keletkezéséhez vezet.

Nagyon fontos a bio kókuszolaj mellett döntenünk, mert csak ez tartalmazza maximális mennyiségben a kaprilsavakat és a laurinsavakat. E két zsírsav pedig tulajdonképpen a kókuszolaj ereje. A laurinsav például a kismamák tejében is megtalálható, hiszen ezzel az anyaggal képesek megerősíteni a csecsemő immunrendszerét. (Egyébként érdekes egjegyezni, hogy volt egy időszak, mikor a kókuszolajból direkt azért vonták ki e zsírsavakat, mert azokból gyógyhatású készítényeket csináltak, orvosilag használták fel őket.)

Ha tehetjük, válasszuk az extra szűz kókuszolajat, a finomított helyett, mivel ez az egyetlen változata a kókuszolajnak, ami még őrzi a kókusz összes pozitív elemét és tulajdonságát. A szűz kókuszolaj ezenfelül még vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, valamin tartalmazza a kókusz értékes illóolajait is.

 

A kókuszolaj mint hajkondicionáló

Ha nagy hatású hajkondicionálót keresünk, de mindenképp vegyszermenteset szeretnénk, akkor itt a megoldás: a szűz kókuszolaj. A kókuszolaj ugyanis az egyik legjobb balzsam a haj számára, ráadásul teljesen szűz és organikus, nem tartalmaz semmilyen toxikus anyagot.  A kókuszolaj képes visszahozni a haj puhaságát: ez a közepes szénláncú zsírsavaknak köszönhető. A kókuszolaj zsírsavjai szabadon bejutnak a hajszálak sejtjeibe és ott elpusztítják a kórokozókat: a különböző szennyeződéseket, gombákat, vírusokat és baktériumokat. Mivel képes áthatolni a hajszálak sejtmembránjain, ezért képes arra, hogy belülről táplálja a hajat. Másik fontos előnye a kókuszolajnak, hogy antioxidáns tulajdonságokkal bír, ezért képes eltüntetni a haj szabadgyök sejtjeit is. Vagyis a kókuszolaj megvédi a hajat a hőmérséklet és a környezet okozta károktól is.

A legtöbb feldolgozott klímaberendezésbe növényi olajok is kerülnek, melyek szabad gyököket hoznak létre és megfosztják a hajat értékes sejtjeitől, valamint a fejbőrt is szárítják. A kókuszolaj azonban a fejbőrt is táplálja, mivel eltünteti onnan is a kórokozókat és megszünteti a korpásodást is. (A korpásodás gyakori oka lehet egy gombás fertőzés, pl. Candida, azonban a kókuszolaj gombaölő, így rendszeres használatával fejbőrünk újra ép és egészséges lesz..) A kókuszolaj után búcsút mondhatunk a kémiai anyagokat tartalmazó korpásodás elleni samponoknak és nem kell tovább mérgezni a fejbőrünket. Mivel a kókuszolaj könnyen felszívódik a bőrbe, ezért a fejbőrön alkalmazva a véráramba kerül és azonnal el kezdi kifejteni a hatását.

Mivel segítségével mellőzhetjük a toxikus anyagokat, így immunrendszerünk is megerősödik, hiszen szervezetünk ki fogja üríteni a méreganyagokat, a kókuszolaj segítségével megtisztul. Zuhanyzáshoz is használható. Egy kis golyónyi ennyiséggel dörzsöljük be a testünket, majd hagyjuk néhány percig, hogy a bőrünk felszívja. hasonlóan járjunk el a hajunknál is. Hagyjuk rajta a kókuszolajat, ameddig csak lehetséges. Használjuk hetente.M

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!