Gasztro Övezet

Majdnem “indiai” étel egyszerű hozzávalókból

 

 

Egyik nap láttam egy indiai receptet a facebookon, meg is osztottam a videoját a facebook oldalamon. Abban a receptben használtak egy fűszert, amit bevallom addig nem ismertem. Ez a fűszer a garam masala volt. Ugyebár Google a jóbarátom, így rögtön megtudtam, hogy nem kell messzire mennem, hogy ezt a fűszert megvásárolhassam, ugyanis a Tesco-ban megtalálom a polcon. Fűszerért, száraz tésztáért, és egyéb fontos dolgokért amúgy is oda szoktam menni, mivel a többi áruház nem igazán tart ezekből nagy választékot ott, ahol én lakom. El is jött a nap, hogy kipróbálhassam ezt a fűszert, ugyanis gondolatban összeraktam egy ételt, amibe agyam és képzeletbeli ízlelőbimbóim szerint passzolna a fűszerem. Ritkán főzök recept szerint. Nem azért mert én jobban tudom, csak izgalmasabb, és olyan lesz, amilyet én szeretnék enni. Vagy képzeletben rakom össze a dolgokat, vagy pedig az alapján főzök, hogy mi is van éppen otthon. Na mondjuk ez is nagyon igalmas. Elkezdem kiszedegetni az alapanyagokat a hűtőből, aztán kinyitom a kamra ajtót, vissza hűtő, esetleg fagyasztó fiókjainak kihúzása, és a sok asztalra kirakott alapanyagokból rakok öszze valamit.  Ez az étel is hasonló módon készült…

Hozzávalók:

 sertés, vagy szinte bármilyen hús, kuszkusz, paradicsom, paradicsom konzerv, kaliforniai paprika, répa, szárzeller, hagyma (többféle), fokhagyma, szójaszósz, garam masala, kurkuma, szárított chilipaprika, só, bors, szárított gyömbér, petrezselyemzöld, bazsalikom, szerecsen dió, törött paprika, erős pista

 

Elkészítése:

Zöld hagymát, lila, póré és vöröshagymát apróra vágok, majd forró olivaolajban üvegesre pirítom. Ezután beleteszem a felkockázott húst, ami lehet sertés, pulyka, csirke, marha, ami tetszik! Sózom, borsozom. Kb 8-10 perc összepirítás után belerakom a kissé nagyobb darabokra vágott kaliforniai paprikát, egy-két szárzellert is bele szeletelek, répa is kerül bele kisebb hasábokban, 2-3 gerezd fokhagyma reszelve, majd kevés víz és a fűszerek: garam masala (kb 1 teás kanál mehet 1 kg húshoz, de rakhatunk többet is, miután kóstoltunk!), aprított, vagy szárított chili, kevés csípős törött paprika, csipet kurkuma, egy teáskanál erős pista, vagy hasonló készítmény, őrölt gyömbér, szerecsen dió, szárított bazsalikom, szárított petrezselyem, pár evőkanál szójaszósz. Lefedem, és lassú tözön elkezdem főzni. Ha már szépen puhulgatnak a zöldségek és a hús, akkor mehet bele egy egész paradicsom konzerv (darabos fajta, de ha csak sima sűrített paradicsom van otthon, az is jó), és mehet bele a félbevágott koktélparadicsom, illetve a nagyobb darabokra vágott sima paradicsom (4-5 darab). Most már fedő nélkül főzöm addig, amíg minden készre fől benne, közben azért kóstolgatni kell, ha szükséges, akkor fűszerezzük. Picit savanykás, csípős ízt fogunk érezni egy nagyon karakteres ízvilágot. Én bevallom tettem bele egy kis barna cukrot is mert túlságosan is savanykás volt a sok paradicsomtól. A végén figyeljünk oda, hogy leveses maradjon ételünk, mert lekapcsolás előtt 3 percel mehet bele a kuszkusz is. Ekkor folyamatosan kevergessük, nehogy odakapjon, és ha szükséges, akkor öntsük fel egy kevés vízzel. Nem kell bele olyan nagyon sok kuszkusz! 1 kg húshoz kb 300 gramm elég. Én fél kilóhoz most 150-160 grammot adtam, ez bőven elég! 15 percet Hagyjuk fedő alatt párolódni, majd vegyük le a fedőt, és jól keverjük át!

 

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!