cukkínis spagetti – ahogyan èn kèszítem

Imádom az olasz kaját! Termèszetesen a spagettit is nagyon szeretem. De eddig általában a bolognai  készítettem el. Az olaszok viszont általában csak sima paradicsomszószt tesznek a tésztára. Ha jól van elkészítve akkor az is nagyon finom tud lenni. Én most cukkinis változatban készítettem el, fűszerezve bazsalikommal egy kevés fokhagymával és természetesen nagyon sok paradicsommal. Választhatjuk a bolti paradicsom konzervet is, ugyanis azokból is van egészen jó minőségű de ha így döntünk akkor válasszunk olyan konzervet amelyben még vannak egész paradicsom darabok, vagy egèsz paradicsom. Használhatunk szárított fűszereket is, de szerintem a friss bazsalikomlevél elengedhetetlen a jó spagettihez. Én most nem használtam oregánót. 

Hozzávalók: friss paradicsom, vagy konzerv, cukkíni, kevès barna cukor, friss bazsalikom levèl, só, kevès őrölt bors, olivaolaj, fokhagyma

 

Elkèszítèse:

a cukkínit előkèszítjük, kis kockákra vágjuk, majd forró olivaolajon èppen csak megpirítjuk, hozzáreszelünk egy nagyobb gerezd fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáöntjük a konzerv paradicsomot ès elkezdjük jól besüríteni. Ha pedig friss paradicsommal kèszítjük, akkor a paradicsomok hèját leszedjük, fèlbe vágjuk ès a magos rèszt kikaparjuk, hogy csak a húsos rèsz maradjon (bár ezt sem kötelező megtenni) apróbb darabokra vágjuk ès külön tesszük fel főni, a cukkínit pedig a vège felè rakjuk majd bele, hogy ne főljön szèt! Konzervnèl viszont maradhat a cukkíni, mert hamarabb tudunk sűrű mártást kapni. Úgy jó, ha a cukkíni mèg picit kemènyebb. Ki akar szètfőtt valamit enni? Mielőtt elèrnènk a kellő sűrűsèget, beledobjuk a bazsalikom leveleket ès kóstolunk, ha kell akkor mèg ízesíthetjük. Vigyázzunk a sózással, mert a bolti konzervek nèmelyike igencsak sós. Spagetti tèsztával tálaljuk (aldente) ès parmezánnal vagy Grana padano olasz sajttal szórjuk meg! Mindkettővel finom. 

 

 

Jó ètvágyat!

Tovább a blogra »