Gasztro Övezet

Olaszország ízei 1. rész

 

  

Szeretem az olasz konyhát! Az olasz embereket, az éhgajlatukat, a borukat, és még a focijuk is tűrhető 🙂 . Amilyen szenvedélyesek az életben, a hétköznapokban, úgy a konyhában is rögtön észrevehetjük a temperamentumot. Az olaszok szeretik a hasukat. Szeretnek enni, de lassan, és sokfélét! Az olaszoknál a családi étkezések divatosak, amikor összejön az egész család, és egy hatalmas, telirakott asztal mellett nekünk hangzavarnak tűnő jelenség közepette fogyasztják el az elő ételeket, fő fogást, vagy fogásokat, desszertet. És persze italként grappát, bort, limonchellot, és hasonlóakat isznak. A gyomorkeserűt általában étkezések után isszák. A reggeli náluk sokszor nagyon egyszerű, nem fordítanak rá nagy figyelmet. Az ebéd és főleg a vacsora a fő étkezés náluk. Az éghajlatnak köszönhetően a nagy meleg miatt később vacsoráznak, így sokszor belenyúlik az éjszakába a hosszú esti étkezés, melynek során többféle fogást is elfogyasztanak. Ez persze nekünk magyar embereknek igencsak meglepő. Ja, és ha már meglepő, akkor mi magyarok ugyebár igencsak erősen isszuk a kávénkat, de az olaszok eszpresszója még erősebb. És persze nagyon finom is, méltán világhírű az olasz eszpresszó. És persze a fagylalt, a tiramisu, pizza, spagetti, és még lehetne hosszasan sorolni. A tészták készítéséhez is nagyon jól értenek és aldente fogyasztják, vagyis nem főzik meg teljesen, hagyják, hogy egy picit úgymond fogkemény maradjon. Bár sokan nem tudják, de a spagetti náluk nem olyan, ahogyan sokszor mi is elkészítjük otthon. Mert mi általában darálthússal készítjük, (apropó darálthús! Ti milyen húsból készítitek el a Bolognai Spagettit? Sertés? Marha? Esetleg vegyes? Pulyka? Csirke? Próbáljatok ki pár verziót), viszont az olaszok általában csak tészta és paradicsomszósz verziót készítenek és esznek, parmezánnal megszórva.

Az ételek igencsak tartományföggőek náluk, mivel Olaszország mind gasztronómiailag, mint egyéb szempontok alapján igencsak sok kisebb, eltérő szokású területre, tartományra tagozódik. Olaszország nemcsak Északból és Délből áll, nem ilyen egyszerű a dolog, de ha esetleg van rá igény a távoli jövőben szívesen foglalkozok akár több cikkben is a kisebb egységekkel. Mindenesetre gasztronómiailag eléggé eltérő területeket különböztethetünk meg egymástól. Van, ahol kizárólag a tengeri halak kerülnek terítékre, de vannak olyan részek, ahol a sok édesvizi tavaknak köszönhetően előszeretettel készítenek édesvizi fogásokat. Aztán van ahol vajjal főznek, főleg Északon, Délen pedig inkább az olivaolajat részesítik előnyben. Nekem is nagy kedvencem az olivaolaj, szinte nem is tudok meglenni nélküle!

És itt persze hatalmas ültetvényekkel is találkozunk. A hegyekkel borított területeken sok a hegyvidéki állat, fogyasztanak kecskét, birkát, nyulat, de marhát alig. A síkságokon viszont pont ellenkezőleg. Szeretik a zöldségeket, mint például az articsókát ami nálunk kicsit mostohacipőben jár, pedig nem kellene! Nagyon jó sajtokat készítenek (kecske, juh, stb), ezeket előételként is fogyasztják. Szóval nagyszerű ez az olasz konyha, és a jövőben megpróbálok többet foglalkozni a témával, illetve el is fogok készíteni több olasz ételt, úgy ahogyan Ők is készítik. Megpróbálok beszerezni minél több autentikus receptet! Persze ehhez nagyon sok idő kell, de biztosan megéri!

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!