Gasztro Övezet

Sózzunk okosan!

 

 

A só elengedhetetlen szervezetünk működéséhez, ám túlzásba vinni is ártalmas a fogyasztását. Néhány hete arról írtunk, milyen trükkök segítenek akkor, ha csakis az agyonsózott ételeket fogyasztod szívesen. Most azonban annak néztünk utána, hogy ha nehezen megy csökkenteni a napi sóadagodat, akkor milyen alternatív variációk léteznek a konyhasó helyett. Mutatjuk is három nagy kedvencünket. 

 

Himalájasó

 

A nagy szemű, általában rózsaszínben játszó sófajtát tartják a legtisztábbnak. A nevét onnan kapta, hogy a Himalájától 300 kilométerre lévő Khewra sóbányáiból származik – ez egyébként a világ második legnagyobb sóbányája. A himalájasó pirosas, rózsaszínes árnyalatú, ám néhány benne lévő kristály nem színeződött el. Főzéshez kitűnő, fürdősó alapanyaga is lehet, illetve sólámpákhoz is alkalmazzák. A himalájasós ivókúra is népszerű: ennek a lényege az, hogy egy 26%-os oldatot hígított formában kell fogyasztani, aminek tisztító hatása van, javítja az anyagcserét, a keringést és gyógyítja a gombás megbetegedéseket. 

 

 

Fekete só 

 

A kala vagy sanchal néven is ismert sófajta Ázsiából – Indiából és Pakisztánból – származik. A vas és egyéb ásványi anyagok miatt csak a nevében fekete, egyébként inkább sötétszürke, egy kis rózsaszínes árnyalattal. Kénes íze miatt olyan illata van, mint a zápuló tojásnak. Az indiai ayurvédikus táplálkozás nagyon ajánlja esténként a fekete sós víz fogyasztását tiszítás céljából. A fekete só szódiumszintje alacsonyabb, mint a többi sóé, ezért a magas vérnyomással küzdőknek és sószegény diétát követőknek érdemes kipróbálniuk. De kiváló székrekedés, emésztési zavarok, gyomorégés, puffadás, felfúvódás, golyva, gyenge látás esetén is. Főképp az indiai ételek hozzávalói között szerepel: csatnikba, joghurtokba, salátákba és savanyúságokba használják. Extrém melegben hideg italokat is ízesítenek fekete sóval, mert ez egy praktikus mód arra, hogy az izzadás miatt elveszett nátriumot visszapótoljuk a szervezetbe.

 

Tengeri só

 

A tengeri só a közvetlenül az óceánokból és tengerekből előállított finomítatlan sót jelenti. Úgy “készül”, hogy a tengervizet csatornákon keresztül agyagtálcákra vezetik, ahol a napfény és a szél által elpárolog a víz, így visszamaradnak a sókristályok. A tengeri só több ásványi anyagot tartalmaz: többek között vasat, káliumot, kalciumot, cinket, mangánt és jódot. Ám a tengervizek szennyezése miatt egyre nehezebb igazán jó minőségű tengeri sóra bukkanni. Az egyik legdrágább só a Fleur de sel, ami Franciaország nyugati partjairól származik. Az ára nagyon borsos, ami nem is csoda, ha azt nézzük, hogy kézzel gyűjtik be. 

 

Ihász Katalin dietetikus szerint táplálkozás-élettani szempontból a só fajtájának nincs akkora jelentősége, mint gondolnánk.”Mindegyik nátrium-kloridot tartalmaz, vizet von el a szervezetből, növeli a magas vérnyomás kockázatát. Az üzletek polcain megtalálhatók a csökkentett nátriumtartalmú sók, alternatívát kínálva azoknak, akiknek magas a vérnyomása, vagy nátriumszegény diétát kell tartaniuk. Számos ember küzd pajzsmirigybetegséggel, aminek az egyik oka a jódhiány lehet. Ennek enyhítésére szolgálhat a jódozott konyhasó használata.”

 

Forrás: Life.hu

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!