Gasztro Övezet

20 tipp a konyhában

Az alábbiakban pár hasznos és a mindennapokban előforduló tippet ajánlunk konyhai működésedhez.

 

1. A dió a tél végén is jóízűvé varázsolható, ha néhány órára tejbe áztatjuk, majd jól lecsepegtetjük és megszárítjuk. A száraz, formáját vesztett dióbél néhány percig tejben forralva visszanyeri alakját és friss ízét, felhasználhatóságát.

2. Sokáig friss marad az élesztő, ha alkoholba mártott textíliába csavarjuk. Az élesztő a fagyasztást is bírja, így mélyhűtőben is tárolhatod.

3. Az odaégett ételt ne kavarjuk fel, mert csak rontunk a helyzeten. A megmenthető, le nem kozmált részeket öntsük át egy másik edénybe. Ha így is marad a kozmás íz és a recepttel a tej összeegyeztethető, adjunk hozzá egy fél pohár tejet és forraljuk fel.

4. A babot, borsót, sárgaborsót, vörös lencsét, csicseriborsót érdemes főzés előtt legalább 12 órán át vízben áztatni. Így lerövidül a főzési idő, több tápanyag marad a szemek belsejében, ráadásul a beinduló csírázás miatt a mag édesebb, finomabb lesz. Az áztatóvizet ne használjuk fel a főzéshez.

5. Ha kukoricát főzöl, természetes ízfokozóként adj a főzővízbe egy evőkanál cukrot. A vízhez adagolt pár csepp citromlé is hasonlóan jó szolgálatot tesz. A kukoricalevelet már a nagyi is hozzárakta a főzővízhez, hogy ízletesebb legyen a kukorica.

6. A hűtőbe, szemetesbe rakjunk szódabikarbónát, nagyon hatásosan szagtalanít.

7. A paradicsom ismét keményebb és jól szeletelhető lesz, ha kis időre hideg vízbe tesszük. Ha pedig hámozni szeretnénk, dobjuk pár másodpercre forró vízbe, így a bőre könnyebben lehúzható.

8. A májat (mindenféle májat) főzés, sütés előtt áztassuk tejben, hogy elkerüljük a megkeményedését és ugyanezen okból csak elkészülte után sózzuk.

9. Az őrölt paprikát és a sót is megvédhetjük a csomósodástól, ha pár szem rizst teszünk a tartójukba.

10. A hagymát könnyezés nélkül szeletelheted, ha a felszeletelés előtt a hagymát néhány percre beteszed a mélyhűtőbe. Ha vizet veszel a szádba aprítás közben, szintén elkerülöd a szemirritációt. (A hagyma kéntartalmú gőzéből a szem nedves felszínén enyhe koncentrációjú kénsav keletkezik, ez okozza a könnyezést.) A csípős, erős hagymát felszeletelés utáni besózással és citromlé hozzáadásával ‘szelídíthetjük meg.’

11. Pár csepp citromléért nem érdemes az egész citromot felvágni. Egy vastag tű beleszúrásával kinyerhetjük a szükséges mennyiséget, a citrom pedig még jó pár napig eltartható. Felvágás előtt pedig tartsuk a citromot szobahőmérsékleten és hengergessük meg a konyhapulton, így több lé nyerhető ki belőle.

12. Az elsózott étel fél krumpli hozzáadásával korrigálható, mely amolyan só csapdaként magába szívja a fölösleges mennyiséget.

13. A krumpli egyébként legjobban főzés előtt, a főzővízbe adagolt sóval ízesíthető, utána nehezebben. Az öreg krumpli is friss ízűvé varázsolható a főzővízbe adagolt egy kanálnyi borecet vagy almaecet segítségével.

14. Tojásfőzés előtt a tojásokat tartsuk fél óráig szobahőmérsékleten, így nem reped meg a héjuk. A főzővízbe tett só is segít a repedés elkerülésében. Azt meg már a gyerekek is tudják, hogy az elkészült kemény tojás könnyebben hámozható, ha a főzés után hidegvízzel telt tálba helyezzük őket. Fizikaóráról hazatért gyermekeid szívesen fognak kísérletezni a főtt és nyers tojások megkülönböztetésével – a főtt tojás a szabályosan forog, a nyers viszont nem (folyadékok tehetetlensége )

15. Az alma, körte stb. hosszabb ideig friss marad, ha leszedés után még pár napig fűben tartjuk. (Ha van rá lehetőség…)

16. A csípős paprika csípősségét szintén pár perces forró vizes futtatással kezelgethetjük. Már megtörtént a baj és tüzet okád a gyerek vagy a családfő szája? A víz nem segít, de a tej igen!

17. Sütés közben ne szurkáljuk a húst, mert könnyebben kiszárad. A panírozásra szánt hússzeleteket pedig itassuk le tiszta kendővel bundázás előtt, mert a nedves húsról könnyebben leválik a panír.

18. A rántott sajtot bundázás előtt fagyasszuk le. Fagyott állapotban panírozzuk és helyezzük a forró sütőolajba, így nem fog szétfolyni. A puha sajtokat reszelés előtt is fagyasszuk le, hogy ne kenődjenek a reszelőre.

19. Ha a serpenyőbe kevés sót szórunk, sütéskor nem spriccel ki az olaj.

20. Ha a zöldségek főzésekor kevéske szódabikarbónát szórunk a főzővízbe, a zöldségek hamarabb főnek, könnyebbek, finomabbak és vitaminban gazdagabbak maradnak. Ha ezek közül párat kipróbálsz, konyhatündérré válasz az anyós szemében is!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!